Учени: Съдбата на човечеството е свързана с тази на насекомите
Секция: Наука
21 Февруари 2020 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Съдбата на човечеството е свързана с тази на насекомите

/КРОСС/ Съдбините на хората и на насекомите са взаимно свързани, твърдят учени и предупреждават, че огромният спад в популациите на някои насекоми са само "върхът на айсберга", съобщи в. "Гардиън".

Двадесет и пет експерти от цял свят отправиха предупреждението в две статии, публикувани в сп. "Байълоджикал Консървейшън".

Учените признават, че знаят малко за над 5,5-те милиона видове насекоми на планетата. Но и това, което е известно, е достатъчно да се разбере, че са нужни незабавни действия, защото може да се стигне до необратими промени, докато чакаме повече данни.

Има решения, към които може да се пристъпи веднага, и те са създаване на по-големи природни резервати, отказ от опасните пестициди и от косенето на тревата. Според специалистите безгръбначните животни не бива да остават извън усилията за опазване на видовете, които са концентрирани основно върху бозайниците и птиците.

"Кризата с унищожаването на насекомите е дълбоко тревожеща. Знаем, че тя е само върхът на айсберга", пишат учените.

"Намаляването на броя на насекомите води до загуба на важни, незаменими услуги за хората. Човешката дейност е причина за почти всички случаи на намаляване или унищожаване на популации на насекоми", добавят те.

Срив в популации на насекоми е отчетен в Германия, Пуерто Рико и другаде по света. В първия глобален научен преглед, публикуван през февруари миналата година, се посочва, че намаляването на насекомите в глобален мащаб заплашва да причини "катастрофален срив на природните екосистеми".

Насекоми опрашват три четвърти от зърнените култури.