ТЕЦ "Бобов дол" спря работа (Обновена)
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Февруари 2020 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ТЕЦ "Бобов дол" спря работа (Обновена) Освободиха от ареста директора на ТЕЦ "Бобов дол"

/КРОСС/ ТЕЦ "Бобов дол" е спрял работа към 5 часа тази сутрин, съобщи за Националното радио Васил Васев, кмет на Големо село, на чиято територия е централата.

Според него спирането вероятно има връзка със задържането на директора на централата Емил Христов, което стана известно вчера.

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Емил Христов е освободен под гаранция от 30 000 лв., след като пренощува в ареста, съобщи БНР.

Христов е обвинен за съхранение и разполагане на отпадъци в нарушение на правилата, съобщиха от Апелативната прокуратура в София.

След като тази сутрин директорът на ТЕЦ "Бобов дол" е пуснат от ареста, той е пристигнал в предприятието заедно с адвокатите си.

Според непотвърдена информация инж. Христов и друг от ръководителите на централната са задържани в Козлодуй, където били в командировка, а задържането е, защото препятствали проверка от екип на регионалната екоинспекция.

Инспекторите искали да проверят за измерващи устройства по комините.
Христов оглавява ТЕЦ „Бобов дол“ от есента на 2014 година. Дотогава е бил главен енергетик на централата. Бил е и общински съветник - един мандат в Дупница.

ТЕЦ "Бобов дол" е спрял работа към 5 часа тази сутрин, съобщи Васил Васев, кмет на Големо село пред БНР.

Жителите на селото, което се намира в непосредствена близост до централата се оплакват от мръсен въздух и от камионите, които транспортират суровината за горене в пещите на ТЕЦ-а.

Те на няколко пъти излизаха на протести. Според местните централата не за първи път спира работа. Проблем било и лошото съхранение на балите с отпадъци, тъй като често са разкъсани и вятърът разнася боклуците.