Без споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г.
Секция: СВЯТ
21 Февруари 2020 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без споразумение за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати временно заседанието

/КРОСС/ Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз засега не успяват да постигнат споразумение за бюджета на общността за периода 2021-2027 г. Работата на извънредната среща на високо равнище ще бъде възобновена тази сутрин.

След първия кръг от общи дискусии председателят на Европейския съвет Шарл Мишел прекрати временно заседанието и започна серия от двустранни срещи. 

"Разнопосочни становища и обиди между богатите и по-бедните членове на общността бързо изплуваха", коментират анализатори. Няма и следа от единството, което държавните и правителствените ръководители демонстрираха през четирите години преговори за Brexit, докато спореха за бъдещите приоритети на ЕС и за това кой трябва да плаща за неговите амбиции. Конфликтните точки са много – от размера на бюджета, през разпределението на средствата по пера и обвързването му с върховенството на закона, до приоритетите в определени сфери. 

Зелената сделка също разделя страните, както и парите за земеделие и кохезия.