Екскурзоводите искат туристическа полиция по западен модел
Секция: Туризъм
21 Февруари 2020 16:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екскурзоводите искат туристическа полиция по западен модел

/КРОСС/ Необходим е по-силен контрол върху работата на екскурзоводите, тъй като в гилдията работят много нелицензирани специалисти, каза днес по време на национална конференция във Варна екскурзоводът Катя Калоянова. Форумът е посветен на професионалния празник на гидовете и събра експерти в сферата на туризма от цялата страна.

Професията трябва да бъде регулирана и да имаме законова защита, допълни Калоянова. По думите й към Закона за туризма има наредба, която осигурява някаква защита на професионалистите в сектора, но там не е предвиден ефективен контрол върху дейността им. Това позволява групи да бъдат водени и от хора, които нямат лиценз и не са вписани в официалния регистър на Министерството на туризма, допълни Калоянова.

Според нея би трябвало у нас да се приложи практиката от западните държави, където съществува туристическа полиция. Създаването на такъв орган не означава, че той ще се занимава само с екскурзоводите, а ще следи и за сигурността на гостите от чужбина, както и за охраната на културно-историческите обекти.

Калоянова посочи още, че официално регистрираните гидове в страната са около 1 400. И в тази професия има недостиг на млади хора, както и на специалисти по полски, чешки, унгарски и китайски езици