Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март
Секция: Шоубизнес
22 Февруари 2020 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Принц Хари и Меган се разделят с кралските си привилегии на 31 март

/КРОСС/ Внукът на британската кралица принц Хари и съпругата му, американската актриса Меган Маркъл, ще загубят всичките си кралски привилегии на 31 март.

По-специално те вече няма да бъдат наричани Негово и Нейно кралско височество, да изпълняват представителни функции на членове на кралското семейство и да получават средства от хазната. Това съобщи „Дейли Мейл", припомняйки, че двойката се е преместила в Канада и нейният благотворителен фонд ще представлява интересите й във Великобритания.Принц Хари, шестият по линията на трона, и съпругата му обявиха на 8 януари, че възнамеряват да се откажат от статута на висши членове на кралското семейство и да си осигурят финансова независимост. На 18 януари Бъкингамският дворец обяви, че двойката вече няма да може да представлява кралица Елизабет II в официални пътувания и да изпълнява други церемониални задължения. Принц Хари ще бъде лишен и от почетните си военни звания, по-специално от титлата капитан на Кралската морска пехота, която през 2017 г. му бе прехвърлена от дядо му - херцога на Единбург, Филип.

Въпреки това, херцогът и херцогинята на Съсекс (и тази титла ще бъде запазена от тях) ще трябва да участват в някои събития във Великобритания до 31 март като висши членове на кралското семейство. Беше потвърдено участието на Маркъл в събития, посветени на отбелязването на Международния ден на жената на 8 март, както посещението на двойката в Уестминстърското абатство на 9 март.
Причините за решението на херцога и херцогинята не са напълно ясни, а в британските медии се публикуват различни спекулации за това. Много наблюдатели предполагат, че принц Хари и Меган Маркъл искат да могат да сключват изгодни търговски договори. Други приписват тази стъпка на факта, че двойката е твърде уморена от вниманието на таблоидите, които според принц Хари са започнали истинска кампания за тормоз срещу жена му и са разпространили лъжливи слухове за нея. Миналата есен двойката съди няколко британски вестника, а малко след това принц Хари припомни, че постоянният тормоз от страна на репортери е една от основните причини за смъртта на майка му принцеса Даяна (1961-1997 г.).

Все още не е известно какво ниво на доходи двойката може да осигури за себе си. Както „Дейли телеграф" по-рано съобщи, наследникът на британския трон, принц Чарлз, възнамерява да предостави финансова помощ на сина си, принц Хари, през следващата година. Според непотвърдени оценки, след сватбата му с Маркъл през май 2018 г., принц Хари получава от баща си около 2,5 милиона паунда годишно (3,3 милиона долара), което покрива около 95% от нуждите на семейството.

Маркъл излетя от Лондон за Канада почти веднага, след като двойката обяви решението си да се откаже от привилегиите. Принц Хари се присъедини към нея и техния син, 8-месечния Арчи, две седмици по-късно.