20 пъти над нормата цианиди в реките Юговска и Чая
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Февруари 2020 13:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20 пъти над нормата цианиди в реките Юговска и Чая

/КРОСС/ 20 пъти са превишени нормите на цианиди при заустването на река Юговска в река Чепеларска (Чая) в района на Юговското ханче. Това съобщи директорът на Басейнова дирекция „Източно-беломорски район" (БДИБР) в Пловдив Цветелина Димова. Първите проби, показали завишени с около 15 пъти над нормите стойности на цианиди, са били взети от водите на Чая в Асеновград вчера.
Веднага са били информирани всички институции, а вчера вечерта инспектори от РИОСВ - Смолян са взели проби заради аварийно изпускане на замърсени води от хвостохранилището в Лъки, съобщи шефката на екоинспекцията в Смолян Екатерина Гаджева. Изпратено е било предупреждение до Напоителни системи и „ВиК" Пловдив, за да се прекрати подаване на замърсените води към мрежата на „ВиК" и рибарник в асеновградското село Болярци, както и да се преустанови водопоят на животни от реката. Предупредени са и кметовете на общини по поречията на реките Чая и Марица.

„Разпоредих да се извърши проверка и снощи, и рано сутринта. Ако не бяха нашите служители, да отидат на място, щяхме да гадаем каква е била причината за замърсяването, тъй като много бързо са заличени следите. Сега сме абсолютно сигурни и вече сме сигнализирали и други органи да си свършат работата (прокуратурата и МВР - б.р). Помпата ли е била счупена, регулаторът ли не е бил в ред, тепърва ще се изяснява", коментира на пресконференция в Пловдив днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров.
Още снощи, след получаване на сигнала, от Напоителни системи сме преустановили подаването на вода към рибното стопанство в Болярци и сме затворили изравнителя в Асеновград и всички отвеждащи канали", каза изпълнителният директор на дружеството Снежина Динева.

Според Екатерина Гаджева от РИОСВ - Смолян, когато екоинспекторите тази сутрин отишли в 6.30 ч. на място, фабриката за преработка на метали не работела, а по дневници тя не е работела от четвъртък заради счупена мелница. Заради това експертите слезли до хвостохранилището и утайника на река Юговска. На първия утайник те видяли тръба, която преливала в реката. Час по-късно, когато дошли министърът и областният управител на ПЛовдив Дани Каназирева, се оказало, че тръбата вече е суха.
„Цианидът е прелял през тази преливна тръба. Иначе нямаше никакви индикации за замърсяване, тъй като речните води не бяха оцветени", обясни Гаджева. По думите й на дружеството ще бъдат наложени наказателни мерки. В момента там продължават да се извършват огледи, защото може да се установят и допълнителни нарушения. Ще бъдат направени предписания незабавно да се преустанови всякакво изтичане. Концентрацията на цианид е доста висока - 107 микрограма - като на отпадъчни води.
„Фабриката в момента не работи и не трябва да работи, докато не се запушат тези тръби - да се прекъснат и тампонират. Да се прекъсне връзката на утайника и хвостохранилището с реката", подчерта Гаджева. По думите му спирането на помпите е довело до изтичането на отпадните води в реката. А днес помпите вече са били пуснати.

От "ВиК" Пловдив съобщиха, че вече са излезли резултатите от първите проби за наличието на цианиви в питейните води и те са отрицателни. "Питейната вода е чиста", подчерта областният управител Дани Каназирева.

„Това не е първия случай на замърсяване на водите на тези реки, няколко са. Откакто съм министър помолих двама инженери - инж. Цоло Вутов и инж. Виолета Велева, да ми направят карта на България, за да знаем всяко съоръжение в какво състояние е. Докато те се опитват да направят това нещо, проблем след проблем. Ние не искаме да създаваме нито изкуствена паника, нито да прикриваме каквото и да било", каза още министърът и подчерта: „Всички бяха ангажирани с решаване на проблема - кметове, областен управител и институциите, за да се погрижат да има най-малко щети във водите на реката. Хората трябва да знаят, че институциите работят и в почивните дни. Този път те се справиха добре", категоричен беше Ревизоро.

Заустването на отпадните води директно в реката е абсолютно незаконно, посочи областният управител Дани Каназирева. По думите й става дума за умисъл. Затова са сезирани органите на прокуратурата и МВР, които извършват проверка.

Припомняме, че замърсяване с цианиди имаше и преди десетина дни. Тогава обаче то било от друго място - от спукан водопровод.

Засега не е ясно каква глоба ще отнесе фабриката в Лъки. Със сигурност тя ще бъде най-тежката възможна, посочиха от РИОСВ-Смолян.