Великобритания ще издава сините си паспорти още от март
Секция: СВЯТ
23 Февруари 2020 08:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания ще издава сините си паспорти още от март

/КРОСС/ Само месец след излизането си от ЕС привържениците на Brexit празнуват нова победа - британците се връщат към сините паспорти. Още от месец март в страната ще бъде използван този цвят за издаването на документа, вместо „европейския" бордо. Това стана ясно съобщение на британското Министерство на външните работи днес.

В допълнение към промяната на цвета, новите паспорти ще имат и флорални емблеми на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс, на задната корица. Новите документи ще са „най-зелените", тъй като въглеродните емисии от производството им ще са сведени до нула. Те ще бъдат и най- технологично усъвършенстваните досега, с функции, предназначени да пазят личните данни в безопасност.

Министърът на ведомството Прити Пател заяви, че връщането към „емблематичния" син и златен дизайн означава, че паспортите „отново ще бъдат преплетени с националната ни идентичност".

Договорът за изработка на паспортите противоречиво бе даден на френско-нидерландската фирма Thales и ще се изработват в обект в Полша, но те ще бъдат персонализирани с данните на притежателя във Великобритания, пише Independent.

Сините паспорти са представени за първи път през 1921 г. и остават в употреба до присъединяването на Обединеното кралство към ЕС, известно по това време като Европейската икономическа общност.

Според индекса на паспортите 81 държави имат сини паспорти, включително Австралия, САЩ, Канада, Индия и Хонконг.