След отравянето с цианид на реките Чая и Юговска, спешна проверка на рудника в Лъки
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Февруари 2020 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След отравянето с цианид на реките Чая и Юговска, спешна проверка на рудника в Лъки

/КРОСС/ След 20-кратното замърсяване с цианид на реките Юговска и Чая министерството на енергетиката влиза на спешна проверка в рудника в Лъки. Прокуратурата днес трябва да реши дали да освободи или да удължи ареста на двете длъжности лица, задържани за опасното замърсяване на двете реки с цианиди.

Припомняме, че в събота полицията задържа за 24 часа управителя на дружеството „Лъки инвест" - 84-годишният Любен Васев, както и отговорникът на хвостохранилището за това, че в петък вечерта са допуснали отпадъчни води да попаднат в двете реки и така да ги замърсят.

„Според последните проби в река Чепеларска и в река Марица не се констатират цианиди. В река Юговска на устието и след хвостохранилището концентрацията е малко по-висока, отколкото са нормите - 7 микрограма, при норма 5 микрограма. Във водите, които изтичат от хвостохранилището, има повишени концентрации - между 12 и 13 милиграма на литър, при норма 0.1. Това е в района на завода", каза Марин Маринов - експерт в Басейнова дирекция - Пловдив.

„Няма опасност за питейната вода в региона", каза още той.

Директорът на миннодобивното предприятие Атаснас Марински отрече обвиненията. „Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно", коментира той.

„Незабавна, след като получихме сигнала в петък, бяха предприети бързи действия. Замърсителят беше установен и то недвусмислено. Очакваме да бъдат открити административно-наказателни процедури от компетентните органи", заяви Митко Стойчев -експерт в Областна администрация - Пловдив.