Италия въведе строги мерки в засегнатите от коронавирус региони
Секция: СВЯТ
23 Февруари 2020 13:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия въведе строги мерки в засегнатите от коронавирус региони

/КРОСС/ Италия със спешен план за овладяване на заразата с новия коронавирус. Стриктните мерки за карантина и изолация бяха приети на извънредно правителствено заседание късно снощи, след смъртта на двама души.

Заразените с Ковид-19 в страната вече са 79, като огнището на заразата е в областите Ломбардия и Венето. Под строга карантина са десетки населени места, с около 50 000 жители. Властите ги приканват по възможност да не напускат домовете си. Затворени са търговски обекти, училища, спортни съоръжения.

В двете области ще се влиза и излиза само със специално разрешение. Полицията, а при необходимост и армията, ще се грижат забраната да бъде спазвана. Опасенията са, че заразата вече се е разпространила извън двете области и овладяването ѝ ще бъде много трудно. Случаите на заразени в Китай, откъдето тръгна Ковид-19 намаляват, но в други засегнати държави броят на болните се увеличава.

Джузепе Конте, министър-председател на Италия: Италианците не бива да изпадат в паника или в напълно безполезно и контрапродуктивно безпокойство. Те трябва да се доверяват на здравните власти - като начало. А след това на политиците и на администрацията.

Роберто Сперанса, министър на здравеопазването: Основаната ни цел с помощта на този указ е да се опитаме максимално да ограничим и изолираме заразените на засегнатата територия, да се опитаме да направим всичко възможно и да възпрепятстваме последващо разпространение.