Туризмът във Франция отбелязва значителен спад заради коронавируса
Секция: Туризъм
23 Февруари 2020 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туризмът във Франция отбелязва значителен спад заради коронавируса

/КРОСС/ Туристическият сектор във Франция се оказа силно засегнат от избухналата епидемия от коронавирус в Китай. „Отбелязваме спад от 30-40% на туристическия поток", заяви финансовият министър Бруно льо Мер пред CNBC по време на срещата на Г-20 в Рияд.

„Очаквахме доста по-голям туристически поток, но вместо това отбелязваме спад. Определено това ще се отрази негативно на ференската икономика", каза още той. Франция е една от най-посещаваните държави в света. Общо 89.4 млн. туристи са посетили страна през 2018 г., а туризмът формира влизо 8% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Франция.

Освен това страната ежегодно посреща около 2.7 млн. китайски туристи, отбелязва Льо Мер. Коронавирусът за първи път избухна в края на 2019 г. в китайския град Ухан и уби хиляди души, а десетки хиляди се оказаха заразени. Вследствие на това влезе в сила забрана за полети от и за Китай и това доведе до над 200 000 отменени полета. Според доклад на Световната здравна организация до момента във Франция има 12 потвърдени случая на вируса и един смъртен случай.