Екатерина Захариева участва в конференцията „От Солун до Загреб“
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 08:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екатерина Захариева участва в конференцията „От Солун до Загреб“ Целта е изясняване на ситуацията преди разговорите в ЕС през май

/КРОСС/ В Гърция днес се провежда конференция „От Солун до Загреб“ с участието на външния министър Екатерина Захариева, както и първите дипломати на страните от Западните Балкани и представители на Европейската комисия. Конференцията е подготовка за срещата на върха за Западните Балкани в Загреб през май.

Преди 17 години именно в Солун, по време на гръцкото председателство на ЕС, се открива европейската перспектива на Западните Балкани. И 6-те държави от региона са обявени за потенциални страни членки. За интеграцията на Западните Балкани работеше България като председател на Европейския съвет, а сега и Хърватия продължава усилията със срещата на върха през май в Загреб.

Външните министри на страните от Западните Балкани се събират заедно за първи път, след като ЕК представи новата методология за водене на преговори за членство. 

На конференцията в Солун има представители на Европейската служба за външна дейност на Дирекцията по разширяване към ЕК, американски представител, както и официални лица от държавите от Адриатическо-йонийската инициатива и Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. 

Конференцията е шанс да бъде чут гласът на страните от Западните Балкани, отбелязват домакините от гръцкото външно министерство.