Д-р Цветеслава Гълъбова: На нас българите все по-чужда ни става емпатията
Секция: Интервюта
24 Февруари 2020 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Д-р Цветеслава Гълъбова: На нас българите все по-чужда ни става емпатията

/КРОСС/ "Случаят с грабежа над 14-годишно момче в градския транспорт, без никой от свидетелите да реагира, предизвика остри реакции на възмущение в обществото и в социалните мрежи. Какво показва безразличието на пътниците, пред които се случва актът на насилие ", коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова в Сутрешния блок на БНТ. 

"За мен водеща в този случай е апатията, категорична е д-р Гълъбова. Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопостави на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно", допълни тя.

"В автобуса е имало много хора, тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, със сигурност е можело да бъдат спрени, ако поне половината от тези хора бяха реагирали. Това за мен е меко казано, крайно неприемливо, коментира психиатърът. Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва ако в случая това е неговото дете, или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това", допълни д-р Гълъбова.

"На нас българите все по-чужда ни става емпатията, състрадателността. Това, че не реагираме, ни прави съучастници, коментира още психиатърът. Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции.

Най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре. Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред", допълни още д-р Гълъбова.