Президентът на Кипър пристига на официално посещение в София
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът на Кипър пристига на официално посещение в София

/КРОСС/ Укрепване на сътрудничеството между България и Кипър, общите позиции и подкрепа на двете страни по ключови регионални и общоевропейски въпроси ще обсъжда президентът на Кипър Никос Анастасиадис с домакините си в България. Кипърският държавен глава пристига днес в София на официално посещение.

Първата среща на Анастасиадис след официалната церемония по посрещането му във вторник сутринта е с президента на България Румен Радев. Тя ще бъде последвана от разширени преговори между делегациите на двете страни.
Никос Анастасиадис ще разговаря също с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Българо-кипърски бизнесфорум, който двамата президенти ще приветстват в сряда, ще насърчи икономическото сътрудничество между двете страни. Интерес за участие в него са заявили кипърски фирми в областта на електрониката и електротехниката, строителния сектор и недвижимите имоти, дистрибуцията на продукти на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.
Форумът ще представи на българските компании възможностите, които Кипър предлага като инвестиционна дестинация и като регионална и международна бизнесбаза, посочват от Кипърската търговско-промишлена палата, която заедно с Българската търговско-промишлена палата организират бизнессрещата.
Двете бизнесорганизации ще подпишат Меморандум за разбирателство.
Президентите Анастасиадис и Радев ще открият и фотоизложба, посветена на 60-годишнината на българо-кипърските дипломатически отношения. Тя се организира от Кипърската служба за преса и информация в сътрудничество с посолството на страната в София.
Това е втората официална визита на Никос Анастасиадис в България. Първата бе точно преди 4 години, през февруари 2016 г.
През ноември 2017 г. президентът Румен Радев бе на посещение в Никозия. Кипър и България имат дългогодишни успешни и ползотворни отношения.
Страната ни е една от първите, които признават новата независима Република Кипър през 1960 г., а през 1974 г., след турската инвазия и окупация на северната част на острова предоставя възможности за работа и образование на много кипърци.
След приемането на България в ЕС Кипър първи от страните членки отваря трудовия си пазар за наши сънародници. И днес на острова работят хиляди българи.