Цветно посрещане на Доналд и Мелания Тръмп в Индия
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2020 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветно посрещане на Доналд и Мелания Тръмп в Индия

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп, заедно със съпругата му Мелания пристигнаха на двудневно посещение в Индия. Целта на визитата е засилване на стратегическите и икономическите връзки между Делхи и Вашингтон.

Тръмп и Мелания бяха посрещнати много цветно в страната, след като президентският самолет Еър форс 1 се приземи на летището в град Ахмедабад, Западна Индия.

Те бяха посрещнати от индийския премиер Нарендра Моди. Двамата държавници се здрависаха и прегърнаха на фона на пищната церемония по посрещане на американския лидер, включваща музика и народни танци.

Десетки хиляди хора, много от които с индийски и американски знамена в ръка, бяха застанали по протежение на улиците, по които кортежът на Тръмп премина, за да стигне до дома на легендарния борец за независимост на Индия Махатма Ганди.

Тръмп и първата дама Мелания Тръмп събуха обувките си, преди да влязат в дома на Ганди.
По-късно Тръмп и Моди се отправиха към чисто новия Мотера – най-големият стадион за крикет на света, където за проявата под името „Намасте Тръмп“ се събраха над 125 хиляди индийци.

В трескава подготовка за посещението работници бързаха да довършат стадиона и да изградят стена, за която местните жители казаха, че предназначението й е да скрие бедняшки квартал. Бездомните кучета, кравите и маймуните бяха изселени.

Части от „Тадж Махал“, бялото мраморно „бижу на мюсюлманското изкуство“ според ЮНЕСКО, се сдобиха с козметични ремонти с кал за отстраняване на петната, докато в същото време течаха дейности за намаляване на вонята от прилежащата река.

Търговското напрежение нарасна между двете най-големи демокрации в света, след като движението на Тръмп „Америка първа“ се сблъска с мантрата на протектонисткия премиер Нарендра Моди „Направи в Индия“.

Макар да споделя притесненията си за Китай и задълбочаването на отбранителните връзки, Индия настръхна от предложението на Тръмп да посредничи за спора в Кашмир с Пакистан и е обезпокоена от реакцията на Вашингтон заради приет от нея закон за гражданство, критикуван като антимюсюлмански.