НСИ: Индексите на оборота в услугите през четвъртото тримесечие на 2019 г.
Секция: ИКОНОМИКА
24 Февруари 2020 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Индексите на оборота в услугите през четвъртото тримесечие на 2019 г.

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и „Други бизнес услуги“.

Тримесечни изменения

По предварителни данни през четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 1.9% спрямо третото тримесечие на 2019 година.

По-значително увеличение се наблюдава при „Въздушен транспорт“ - с 8.2%, и „Пощенски и куриерски услуги“ - със 7.7%. Намаление е регистрирано само при „Воден транспорт“ (1.0%). 

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 2.3% спрямо третото тримесечие на 2019 година.

Най-голямо увеличение е регистрирано при „Дейности в областта на информационните технологии“ - със 7.3%, и „Информационни услуги“ - с 5.4%.

Съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (15.4%) и „Издателска дейност“ (13.3%).

При Други бизнес услуги най-голямо повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 2.3%, и „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 1.7%.

По-значително намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.6%, и „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 4.6%.

Годишни изменения

През четвъртото тримесечие на 2019 г. общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 5.9% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е регистрирано при всички дейности, като то е найзначително при „Воден транспорт“ - с 42.5%, и „Въздушен транспорт“ - с 23.5%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17.5% по-висок през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Най-съществен ръст се наблюдава при „Дейности в областта на информационните технологии“ (34.8%), докато намаление е отчетено само при „Далекосъобщения“ (3.7%).

При Други бизнес услуги ръст спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. се наблюдава при повечето дейности, като той е най-голям при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност“ - с 18.1%, „Дейности по почистване“ - със 17.3%, и „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 16.9%. Намаление е регистрирано само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 6.7%.

Методологични бележки 

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред и е особено подходящо за дългосрочни сравнения на данните.

Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в тримесечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в тримесечията, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на оборота в някои дейности).