Нобелов лауреат по физика става „Доктор хонорис кауза" на БАН
Секция: Наука
24 Февруари 2020 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нобелов лауреат по физика става „Доктор хонорис кауза" на БАН

/КРОСС/ Българската академия на науките ще удостои нобеловия лауреат проф. Жерар Муру с почетната титла „Доктор хонорис кауза“ на БАН. Официалната церемония ще се състои утре, 25 февруари, от 11.00 часа, в зала „Проф. Марин Дринов“ на Академията.

След церемонията професор Муру ще изнесе академична лекция на тема: „Страстта за екстремна светлина и приложението й в полза нa човечеството“ (на английски език).

Проф. Жерар Муру работи в областта на лазерната оптика и физиката на електрическите полета. През 2018 година, заедно с Артър Ашкин и Дона Стрикланд, получава Нобелова награда за физика „за фундаментални открития в областта на лазерната физика“.

Един от найзначимите му приноси за развитието на лазерната физика в Европа и в България е създаването на проекта „Екстремна светлина“ – ELI (Extreme Light Infrastructure), по който са изградени няколко лазерни центрове в Европа. Благодарение на неговата активна работа с Европейската комисия ELI „Екстремна светлина“ вече е призната като нова научноизследователска инфраструктура от общоевропейски интерес и част от Европейската пътна карта (ESFRI).

Проф. Муру има изключителни заслуги за включването на България в паневропейската научна структура ELI – „Екстремна светлина“.

С цел участието на български изследователски центрове в основната изследователска фаза на този европейски проект беше създаден консорциум от научни организации и университети – ELI ERIC-BG, които са водещи в изследванията по лазерна физика в България. Това са Институтът по електроника на БАН – водеща организация, Институтът по физика на твърдо тяло на БАН и Физическият факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.