Премиерът свиква Съвета по сигурността заради коронавируса
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът свиква Съвета по сигурността заради коронавируса

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов свиква утре, 25 февруари, в 08.30 ч извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19.

Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

Темата за коронавируса бе засегната от Борисов и по време на срещата му в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йоханс.

"Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме", е отбелязал Борисов по време на срещата си с комисар Йохансон. На разговора в Министерския съвет е присъствал и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск. Това е казал министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът е отбелязал, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. По думите на Борисов това се дължи, както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

В рамките на разговора министър-председателят Борисов е изтъкнал, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по новия Пакт по миграция и убежище. По този въпрос премиерът е акцентирал върху значението на баланса между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави, допълват от МС.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", е изтъкнал Борисов. Министър-председателят е добавил, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия", е казал още министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба. Борисов е изразил увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според българския премиер, е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов е отбелязал, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България.

"Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", е заявил премиерът Бойко Борисов, като е добавил, че това е постоянен приоритет на правителството.