Прокуратурата се самосезира за разследването на "Периодико"
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата се самосезира за разследването на "Периодико"

/КРОСС/ Прокуратурата на България се самосезира във връзка с изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“, съобщиха от държавното обвинение.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Преди 3 дни каталунското издание "Ел Периодико" припомни историята с къщата в Барселона. Според вестника в края на март 2019 г. българска организация с наименование MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida (Гражданско движене "Обединена България") е подала сигнал до каталунските власти. В него се твърди, че моделът Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила, закупена за 3 милиона евро, а във финансирането през офшорки в Кипър има руска връзка.

Според изданието сигналът е предизвикал разследване от страна на антикорупционното звено на местната полиция, което проверява дали произходът на парите е свързан с Бойко Борисов.

Самият премиер пък коментира, че е очаквал историята с къщата в Барселона да се завърти отново в медиите. Борисов заяви още, че във всичко това вижда и следа от изток.