Видеозаписът на инцидента със съблеченото в автобус в София момче показва нападателите
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Февруари 2020 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Видеозаписът на инцидента със съблеченото в автобус в София момче показва нападателите

/КРОСС/ Столичната полиция все още не е установила нападателите, които в петък около 19 ч. съблякоха 14-годишно момче в автобус, пътуващ по линия 404.

Разследващите са иззели записите от видеокамерите в превозното средство, предстои да бъдат разпитани още свидетели, както и шофьорът на автобуса. От столичната полиция и Софийската районна прокуратура съобщиха пред "Дневник", че записите са с достатъчно добро качество, за да бъдат разпознати нападателите.

Видеозаписът е 70 секунди

Разследващите от Първо РУП работят по идентифицирането и задържането на нападателите. В Софийската районна прокуратура е образувано досъдебно производство за грабеж, но то може да бъде преквалифицирано на по-късен етап.

"Случило се е на последната, трета, врата на автобуса. Видеозаписът от качването на четиримата младежи до бягството им е 70 секунди", обясниха от Столичната община. След инцидента нападнатото момче се е возило до шофьора и е смятало да слезе и да си търси дрехите, но шофьорът го е разубедил, защото е можело повече да пострада, добавиха от общината.

Той е уведомил диспечерския пункт, че е възникнал проблем между спирките "Гара Подуяне" и кръстовището за кв. "Редута". От там са сигнализирали полицията. Отделно шофьорът е говорил с пътнички, които казали, че вече са се обадили на тел. 112, уточниха от общината.

При скандали шофьорът не е длъжен да се намесва, а да сигнализира

При неочаквани инциденти шофьорът на автобуса няма право да го напуска, а е длъжен веднага да уведоми диспечерския пункт. Не е негово задължение да разтървава биещи се, все пак голяма част от водачите в градския транспорт са жени, уточниха от общината. В протокола за действие в такива ситуации не е разписано дали да се затварят вратите, шофьорът трябва сам да прецени. Има случаи, когато се появи дим в автобуса и тогава трябва да спре и да ги отвори.

Ще има видеокамери и паник бутони във всички автобуси, тролейбуси и трамваи на столичния градски транспорт до края на годината. Едва тогава ще може да стартира тикет системата със сините валидатори, казаха за "Дневник" от Центъра за градска мобилност.

 

*Снимка: Мария Кадийска, Facebook