ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПП МИР иска връщане на Закона за управление на кризи и Министерство на бедствията

/КРОСС/ Политическа партия МИР настоява за връщането на Закона за управление на кризи от 2003 г., както и да се промени структурата на Министерски съвет и да се създаде ново Министерство на бедствията, авариите и управлението при кризи. Това се казва в позиция на партията от днес.

Причината е липсата на организация и координация между институциите, обща безотговорност и липсата на превантивни мерки, което доведе България до три национални кризи – тази с водата, замърсяването на въздуха и водите и липсата на адекватни мерки за наближаващата епидемия от коронавирус.

От ПП МИР предлагат и конкретни мерки заради потенциалната опасност за здравето на гражданите: „Във връзка с опасността от епидемия на коронавирус, настояваме спешно да бъдат предприети действия за строг контрол на границите, пристигащите туристи и български граждани от рискови страни да бъдат следени с термокамери, да има готовност за приемане на рискови групи от съответни болнични заведения, които са подготвени за това. Настояваме да се осигури организация между институциите така, че да има пълна защита и сигурност за българските граждани.”

В позицията си ПП МИР припомнят, че до спирането на закона през 2008 г. в държавата е имало много стройна организация за превенция на тежки ситуации.

Дават пример с кризата с птичия грип в Китай, когато с превантивна цел е внесен доклад в Междуведомствената комисия на Министерството на бедствията и авариите. Веднага е създаден кризисен щаб с представители на Министерство на здраеопазването, вътрешно министерство, Червения кръст и др. Провела се е организирана и координирана евакуация на български граждани в страната, както и на служители от посолството.

Във ВМА е било подготвено специално отделение за карантина, където са били настанявани евакуираните. Всичко се е случвало с точност и координация, а не хаотично, както е в момента, отбелязват от МИР.

От ПП МИР настояват също така правителството да изготви конкретен план за действие, който да бъде публично оповестен и да влезе незабавно в сила, в случай, че коронавируса засегне страната или някой български гражданин.

От най-младата българска партия МИР настояват за сериозно и отговорно отношение както на министър-председателя, така и на целия Министерски съвет, Народното събрание и всички български институции, защото управлението при кризи е част от националната сигурност на България.