”Кралицата на амфетамина” - леля Цонка, задържана в Испания
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2020 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
”Кралицата на амфетамина” - леля Цонка, задържана в Испания

/КРОСС/ Разбиха наркогрупа в Испания. Сред задържаните има и българка. “Кралицата на амфетамина” - 44-годишната Цонка е ръководила клон на престъпната организация във Валядолид. Заедно с нея са арестувани още 31 души.

Съвместното разследване на властите в Испания е започнало преди година. Местните власти в един от кварталите на Валядолид се натъкнали на канал за трафик на наркотици. Тя била ръководена от 44-годишната българка, позната в подземния свят като “Кралицата на амфетамина”.

Цонка вече е била арестувана веднъж през 2018 г. по време на друга операция, обясняват от испанското издание “El Dia de Valladolid”. Тогава в апартамент са били намерени 10 килограма амфетамини. Цонка получила присъда от четири години затвор. От тях излежава само 4 месеца и плаща солена глоба от половин милион евро.

Мъжът и също е сред задържаните тогава. Той получава 6 години затвор и в момента все още се намира в ареста.

След излизането си, Цонка решила да не бие много на очи. Започнала работа в ресторант в Сория, живяла скромно, а от кухнята на заведението продължила да ръководи групата за продажба на наркотици във Валядолид.

Цонка е разширила бизнеса, като завзела пазара на марихуана и хероин във Валядолид благодарение на споразумение с организирана престъпна група за разпространение на наркотици в Билбао. Така Цонка за няколко месеца е създала огромна империя, занимаваща се с износа на марихуана и вноса на хероин.

Цонка е ръководила клана от кухнята на заведението с помощта на двамата си телохранители, също български граждани. Единият от тях, който е с 20 висящи дела и със седалище в Егуевила де Есгуева, е отговарял за производството и съхранението на хероин, който бил изцяло за износ в Германия и Холандия поради високото си качество, а другият се занимавал само с транспортирането на дрогата.