Прокуратурата пита Стив Ханке за твърденията му за корупция
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата пита Стив Ханке за твърденията му за корупция

/КРОСС/ Прокуратурата ще изиска допълнителна информация от проф. Стив Ханке за твърденията му за корупция „по високите етажи на властта“ в интервюто му за bTV миналата неделя. За да конкретизира думите си, от световноизвестния финансист ще бъдат снети обяснения, уточняват от държавното обвинение.

Разказът му е от периода, когато премиер беше Иван Костов, а президент - Петър Стоянов.

Пред Светослав Иванов Ханке описва своя среща със Стоянов, на която е присъствала жената на Ханке и преводач. Станало дума за проблемите с корупцията в България. Когато Стоянов му казал, че без доказателства нищо не може да направи, Ханке му показал куфарчето, което винаги носел при посещенията си у нас. Било пълно с документи, доказващи случай на корупция. Дал му ги. Стоянов се обадил на Костов, а той му се развикал по телефона.

„Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието - „професор Ханке те е хванал в крачка“, бяха думите на финансиста, които прокуратурата цитира като основание да се самосезира.

Освен доказателства и документи от Стив Ханке държавното обвинение ще иска обяснения и от цитираните от него лица - Иван Костов и Петър Стоянов.

Малко по-рано днес стана ясно, че обяснения ще дава и настоящият премиер Бойко Борисов заради публикацията в „Ел Периодико“ за разследване на испанските власти по сигнал за пране на пари.