Ученик на Гюзелев дебютира в „Цигански барон” в музикалния театър
Секция: КУЛТУРА
24 Февруари 2020 15:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученик на Гюзелев дебютира в  „Цигански барон” в музикалния театър

/КРОСС/ На 27 февруари на сцената на Музикалния театър гледаме дебюта на оперния певец Добромир Момеков в оперетата на Щраус „Цигански барон”.

Той се въплъщава в ролята на Граф Хомонай. Това е втора роля за Момеков на сцената на Музикалния театър. Оперетният си дебют в театъра прави в ролята на Фалке в нашумялата със своята ексцентричност постановка на „Прилепът” на режисьора Марияна Арсенова.

След завършване си на Музикалната академия в София Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона – създадена за усъвършенстване на млади оперни певци. От 2005 той се обучава при големият български бас Никола Гюзелев.

Момеков е пял на големи световни сцени като Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната Опера на Албания. Гастролирал е в множество театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най- популярните творби на Пучини,Верди,Росини и Доницети.

От поставянето си през 2011 година досега оперетата „Цигански барон” се играе с голям успех на сцената на Музикалния театър. Неин режисьор е Юлия Маринова, диригент – постановчик е Игор Богданов. Пищният декор и костюми на Евгения Раева и атрактивната хореография на Катя Богданова ни пренасят в един романтичен свят, където над всичко се извисява любовта.

„Цигански барон” завладява публиката с увлекателния си сюжет, но най-вече с музиката на Щраус. В нея по неповторим начин Кралят на валса е съчетал цигански мелодии и унгарски чардаш с ритмите на виенските маршове, валса и полката. Зрителите проследяват със затаен дъх перипетиите, през които преминава любовта между Шандор Баринкай (Пеньо Пирозов) и красивата циганка Сафи (Марияна Арсенова).

На 27 февруари в „Цигански барон” гледаме още Олга Динова (Чипра, майка на Сафи), Христо Сарафов (Коломан Жупан), Зорница Дамянова (Арсена,дъщеря на Жупан), Богомил Спиров(Отокар) и други.

В ролята на Граф Карнеро дебют прави Кръстан Кръстанов. Участват хор, балет и оркестър на Музикалния театър с диригент Дориан Молхов.