САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери за 3 млрд. долара (Снимки)
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2020 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери за 3 млрд. долара (Снимки)

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери и друга военна техника на обща стойност 3 млрд. долара. Американският лидер разговаря с индийския премиер Нарендра Моди в Гуджарат, Индия, където той е на официално посещение, съобщава ТАСС.

"С удоволствие съобщавам, че утре (25 февруари) нашите представители ще подпишат сделка за доставката на военни хеликоптери и друга техника на обща стойност 3 милиарда долара", заяви американският президент, чиято реч беше излъчена от водещи индийски телевизионни канали. Тръмп добави, че САЩ са готови да доставят на Индия най-добрите и модерни оръжия.

"Във връзка с развитието на сътрудничеството в областта на отбраната, САЩ ще осигурят на Индия военно оборудване, което е едно от най-добрите и страхотни в света. Ние правим най-мощните оръжия. Правим най-доброто и сега си сътрудничим с Индия", каза Тръмп.

По-рано индийските медии съобщиха, че при посещението на Тръмп Ню Делхи се подготвя за подписване с Вашингтон на два основни договора за отбрана на обща стойност 3,5 милиарда долара: за закупуване на партида от шест хеликоптера AH-64E Apache в размер на 930 милиона долара и 24 хеликоптера MH-60R Seahawk в комплект с ракети на обща стойност 2,6 милиарда долара.

Експертите очакват, че по време на посещението на американския президент ще бъде гарантирано, че Индия отдава предпочитание на американските изтребители (F/A-18, F-15EX или F-21 - подобрена версия на многофункционалния изтребител F-16) за съвместна производствена програма на 114 нови изтребителя за националните ВВС като част от кампанията „Направи в Индия“.

Очаква се също така ръководителят на Белия дом да повдигне предложение за доставка на американски изтребител за самолетоносачи на индийските ВМС.