ПЕС: Забраната на крайнодесен митинг в София е уместно действие на българските власти
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2020 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПЕС: Забраната на крайнодесен митинг в София е уместно действие на българските власти

/КРОСС/ За първи път от 17 години насам факелното шествие в памет на нацистки български генерал от периода на Втората световна война беше отменено.

Партията на европейските социалисти приветства усилията на българските съдебни и местни власти да забранят крайнодесния митинг, който насърчава нацистки лозунги, предизвиква размирици и насърчава антисемитизма в продължение на 17 години.

Върховният административен съд в София обяви за незаконно факелното шествие, известно като Луковмарш. Забраната дойде след редица усилия на българския главен прокурор, който започна разследване срещу крайнодясното движение, организиращо митинга, и от кмета на София, който поиска от съдиите митингът да бъде бъде обявен за незаконен.

Във връзка със забраната президентът на ПЕС Сергей Станишев заявява: „Обявяването на този неонацистки митинг за незаконен е ясен знак за крайните десни в България, но и в чужбина. Европа няма да толерира никаква дейност, която насърчава расизма, антисемитизма или омразата. Българските власти – министърът на правосъдието, който даде ход на разследването срещу организаторите, местните власти и Върховния административен съд направиха необходимото, за да предотвратят неонацистки изблици, в името на мира и взаимното уважение между гражданите. Това е много важна стъпка, особено след като идва само няколко дни след смъртоносната расистка атака в Ханау, Германия."

С Луковмарш, който се провежда ежегодно в София на 22 февруари, българските крайнодесни привърженици отбелязват покойния генерал Христо Луков, лидер на българската фашистка организация по време на Втората световна война. Факелното шествие в София привличаше неонацисти от цяла Европа.

Решението на съда да забрани т. нар. Луковски март беше приветствано от антифашистките ветерански организации в България, от членове на правителството, посолството на САЩ в София, Световния еврейски конгрес и много други.