"Московска Масленица"с български кукери в центъра на Москва
Секция: КУЛТУРА
24 Февруари 2020 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Московска Масленица"с български кукери в центъра на Москва

/КРОСС/ За първи път Правителството на Москва кани тази година на празненствата "Московска Масленица" в рамките на "Московски сезони" и български участници във фестивала, съобщава българското посолство в Москва на страницата си във фейсбук.

Със съдействието на Агенцията за исторически проекти "Ратоборци" и Националното туристическо представителство на България в Русия в "Московска Масленица" в момента вземат участие 60 български кукера, които събрат стотици зрители в центъра на руската столица, съобщиха за БТА организаторите.

От 21 до 27 февруари 2020 г. в рамките на "Московски сезони" традиционно Правителството на Москва организира голям празник в руската столица "Московска Масленица".

Това е едно от най-ярките събития в Москва през този период на годината, като фестивалът предлага богата културна, образователна, гастрономическа и търговска програма. Целият център на руската столица се превръща в огромна сцена със стотици павилиони, където по стара руска традиция се правят палачинки. Майсторите на палачинки се състезават от сутрин до вечер, а докато се прехвърлят палачинките в тиганите на множеството сценични площадки се вихрят народни танци и песни "частушки".

Българските кукерски състави от Народно читалище "Родолюбие-2006" от с. Айдемир, общ. Силистра, и Народно читалище "Христо Ботев 1928" с. Столетово, общ. Карлово, представят в идеалния център на Москва на "Манежния площад" в рамките на седем дни български обичаи и традиции, народни песни, танци на кукери и автентични ритуали. Всички те ще участват и в ритуалните шествия в центъра на Москва, ще организират майсторски класове за запознаване с българските обичаи на московчани и гости на града.

Всеки ден до 27 февруари, от 12.30 до 19.30 часа се вихрят българските хора и танците на кукери в центъра на руската столица. Така, заедно с руснаците тази седмица, когато цяла Русия празнува традиционната "Масленица" ще се прогонват злите сили и лошите духове с много веселба, народни танци, позитивно настроение и весели, жизнерадостни прояви. Цяла седмица българите заедно с руснаците ще показват своето майсторство в народните традиции и обичаи, подготвяйки се да посрещнат пролетта.

 

*Източник: Оля Ал-Ахмед,БТА