Фъстъчено масло – по-полезно от очакванията
Секция: Здраве
25 Февруари 2020 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фъстъчено масло – по-полезно от очакванията

/КРОСС/ Като продукт, направен от смлени фъстъци (печени или сурови) фъстъченото масло е много по-полезен продукт, отколкото много хора предполагат.

В случаите, когато можем да разчитаме, че фъстъченото масло е произведено единствено от фъстъци, можем да сме сигурни, че с него ще си набавим редица полезни хранителни вещества.

Фъстъченото масло е богат източник на основните хранителни вещества белтъчини, ненаситени мастни киселини, сложни въглехидрати и фибри. Интересен факт е, че съдържанието на наситени мазнини във фъстъците е изключително ниско.

В състава на фъстъченото масло присъстват също повечето витамини от група В, витамините А, С и Е и важни микроелементи като калий, магнезий, калций, селен, мед и цинк.

Ясно е, че наред с много приятните вкусови качества, този състав гарантира и няколко незаменими здравни ползи от редовната консумация на фъстъчено масло.

Превенция на високия холестерол и проблемите със сърцето

Като количество и качество на мастните киселини истинското фъстъчено масло има почти пълно сходство със зехтина. Изобилстват моно- и полиненаситените мастни киселини, които помагат за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Тяхното действие се допълва много добре от високото съдържание на ниацин (витамин В3), който е сред природните продукти с най-изявено холестеролпонижаващо действие.

В допълнение ненаситените мастни киселини действат и противовъзпалително, поддържайки състоянието на кръвоносните съдове и намалявайки риска от тромбози и сърдечни проблеми. За намаляване риска от сърдечносъдови проблеми допринася и високото съдържание на калий във фъстъченото масло.

Контрол върху кръвната захар

Има научни доказателства, че моно- и полиненаситените мазнини подобряват чувствителността на клетките към инсулин и улесняват действието му за намаляване и регулиране на кръвната захар.

Хранителните продукти, които едновременно имат ниско съдържание на прости захари и високо съдържание на ненаситени мазнини и могат да се ползват успешно като десерт, са много малко и фъстъченото масло е точно от тях. В дългосрочен аспект редовната му консумация може да подсигури защитата то развитие на диабет.

Стимулиране на имунната система

Наред с богатото разнообразие от микроелементи и витамини, някои от които – мощни антиоксиданти, фъстъченото масло съдържа и е добре познатият полифенол ресвератрол, който допълва защитата от свободните радикали и подсилва активността на имунната система, осигурявайки и известно противораково действие.

По-успешна борба с наднорменото тегло 

И в този аспект ползите от консумацията на фъстъчено масло са подсигурени на няколко фронта. От една страна високото съдържание на фибри и протеини, а от друга липсата на наситени мастни киселини, улеснява загубата на тегло при хора, които успеят да заменят сладките храни в менюто си с фъстъчено масло.

Макар и да произлиза от кухнята на коренните американски племена, фъстъченото масло, означавано и като трахун, е сред традиционните хранителни продукти и на нашата трапеза. Това позволява редовно да се да се възползваме от полезните му свойства.