Св. мъченица Антонина
Секция: Църковен календар
01 Март 2020 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. мъченица Антонина

/КРОСС/ Светата Христова мъченица Антонина пострадала в град Никея* при царуването на Диоклетиан и Максимиан.

Град Никея се намирал в малоазийската област Витиния, в северната част на Мала Азия, на брега на Мраморно и Черно море. В историята е известен с това, че в него са се състояли Първия и Седмия Вселенски Събор. Бел.ред.

През 284 г. Римската империя се разделила на Източна, управлявана от Диоклетиан, и Западна, от 285 г. намираща се под властта на августа Максимиан Херкул. Но тук трябва да разбираме не Максимиан Херкул, а Максимиан Галерий, който бил съуправител на Диоклетиан на изток, негов зет и впоследствие негов приемник (305-310 г.). Макар и откритото гонение срещу християните да е започнало от 303 г., но още няколко години преди това Галерий преследвал християните лично. Бел.ред.

Тя вярвала в Христа и за нея донесли на Максимиан, че е християнка.

Света Антонина била доведена в Никея и без страх изповядала пред императора своята вяра. За да я принудят да се отрече от Христа и да принесе жертва на идолите, я подложили на жестоки мъчения, но тя не се покорила на желанието на мъчителите и била затворена в тъмница.

Скоро след това Максимиан заповядал да я изведат от тъмницата и отново започнал да я принуждава да се отрече от Христа, но и този път тя не послушала императора.

Тогава Максимиан наредил да я окачат на дърво и да я стържат по ребрата. Докато я мъчели, света Антонина през цялото време изобличавала заблуждението на императора и проповядвала Христа. Виждайки това, Максимиан заповядал на палачите да снемат дрехите й и да я бият по тялото. Но когато палачите поискали да изпълнят заповедта на императора, се явили ангели и пазейки светата мъченица, подложили на мъчения самите мъчители. След това положили светицата върху нажежено желязно легло, но тя останала невредима. Тогава я хвърлили завързана в чувал в Никейското езеро.