Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса
Секция: КУЛТУРА
25 Февруари 2020 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Музеи с нов режим на 3 март заради коронавируса НИМ няма да работи на националния празник, отменя се Денят на отворените врати във Военно-историческия музей

/КРОСС/ Националният исторически музей за пръв път няма да работи на 3 март, стана ясно от съобщение в сайта на НИМ. А на заседанието на Съвета за сигурност към Министерския съвет премиерът нареди да бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей. Причината е в опасността от епидемия от коронавирус.

На заседанието на Съвета е взето решение да се отменят големи спортни състезания, да бъдат върнати учениците от екскурзии и да се затворят музеи, където се струпват хора, особено по празници.

„Още нямаме криза, нямаме заболяване – каза премиерът Бойко Борисов. – Но в други държави вече има. Правим го, за да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия.“

Министър-председателят е разпоредил на спортното министерство да се помисли дали да се отлагат първенства, ако се стигне до регистриран случай на заболяването в България. Според Съвета за сигурност в момента в България няма заболял от коронавирус.

В Националния археологически институт с музей към БАН нямат нареждане да не работят на 3 март и обмислят да направят входа безплатен. В Националната художествена галерия обясниха пред „Площад Славейков“, че никога не работят на 3 март.

Междувременно стана ясно, че словашкият премиер Петер Пелегрини е в болница заради съмнения за коронавирус – дни, след като се върна от среща на върха в Брюксел, на която присъстваха всички европейски лидери. Ако диагнозата му бъде потвърдена, всички присъствали на обсъждането на бюджета на ЕС ще бъдат поставени под карантина, включително и българския премиер Бойко Борисов.