Затварят музеи в Милано, Венеция и Торино заради коронавируса
Секция: КУЛТУРА
25 Февруари 2020 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затварят музеи в Милано, Венеция и Торино заради коронавируса Масови културни събития в Европа и по света се отлагат

/КРОСС/ Международният панаир на детската книга в Болоня е отложен за месец май поради извънредната ситуация с коронавируса, съобщиха организаторите. Събитието трябваше да се проведе от 30 март до 2 април, но сега има нови дати – от 4 до 7 май.

Седем италиански региона са инструктирани да затворят музеи и да прилагат различни ограничения – Ломбардия, Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Лигурия, Трентино-Алто Адидже и Фриули-Венеция Джулия. Министерството на културата отмени в цяла Италия безплатния вход в държавните музеи в първата неделя на всеки месец.

За да бъде сведен до минимум рискът от появата на огнища на коронавируса, два дни предсрочно беше прекратен традиционният карнавал във Венеция. Всички обществени музеи в града са затворени. Говорителят на културните институции заяви пред италиански медии, че най-вероятно ще останат затворени до 1 март, но всичко зависи от решението на италианското правителство и срокът може да бъде удължен.

Междувременно „Парамаунт пикчърс“ спря снимките на „Мисията невъзможна 7“ заради коронавируса. Филмът с участието на Том Круз се снимаше във Венеция.

Също заради вируса е отложен за неизвестна дата традиционният Фестивал на виното в Генуа, който трябваше да се проведе тази събота и неделя в „Палацо Дукале“.

Превантивни мерки се взимат и в други европейски страни. Дизайнерско-архитектурното изложение „Light + Building“ във Франкфурт, предвидено за седмицата между 8 и 13 март, ще бъде проведено през септември. Причината е в множеството участници от Китай и разпространението на вируса в Италия.

Джорджо Армани пък проведе закриващото ревю на Седмицата на модата в Милано в празна зала. Финалът на една от най-големите модни прояви в Европа беше излъчван в пряк стрийминг в Инстаграм и Фейсбук. Организаторите на Седмицата на модата в Париж, която започна вчера, не са предприели действия за спирането ѝ. В изявление те казват, че следят за ситуацията и имат готовност за бързи действия, ако се наложи.

Прояви, свързани с изкуството, се отменят не само в Европа. Вчера аукционната къща „Сотбис“ обяви, че търг в Хонконг, който трябваше да се проведе по време на Хонконгкската седмица на изкуството между 3 и 8 април – ще бъде преместен в Ню Йорк на 16 април. Очаква се на този търг да бъде продадено платното „30 слънчогледа“ на Дейвид Хокни, оценено на 10 милиона долара. Най-скъпата картина, която ще бъде предложена, е платното с четири голи женски фигури на френско-китайския художник Сан Ю (1901 – 1966), наричан „китайският Матис“. Подобна негова творба бе продадена за 38,8 млн. долара на търг на „Кристис“ в Хонконг миналата година.

Японският министър-председател оповести, че е рано да се говори за отмяна на Олимпийските игри през лятото на тази година заради коронавируса.

В България няма заболели от китайския вирус. Въпреки това премиерът Бойко Борисов нареди да бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей на 3 март. На националния празник ще бъде затворен и НИМ.