Зам.-министър Йовев: Дигитализацията на строителния сектор е една от най-важните реформи, която предстои да направим
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Февруари 2020 17:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Йовев: Дигитализацията на строителния сектор е една от най-важните реформи, която предстои да направим

/КРОСС/ „Дигитализацията на строителния сектор е една от най-важните реформи, която предстои да направим. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отворено за широка дискусия с браншовите организации, академичните среди и бизнеса от областта на проектирането и строителството, както и с другите участници, свързани с бранша, за създаването на условия за внедряване на цифровите технологии в строителния сектор у нас."

Това каза заместник - министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, който откри днес 20-то международното изложение Архитектурно-строителна седмица в столицата.

„Внедряването на цифровите технологии в строителния бранш у нас ще стимулира и осигури по-бързи темпове на проектиране и изграждане, по-високо качество на строителството, намалено енергопотребление, достъпни домове, защитена околна среда и по-високо качество на живот", подчерта Йовев.

По думите му цифровизацията ще позволи на българския строителен бизнес да отговори на изискванията на световната цифрова икономика и ще промени нагласите на преките чуждестранни инвеститори.

Пред участниците в изложението заместник - регионалният министър беше категоричен, че тази стъпка е важен фактор за развитието на икономиката, на конкурентоспособността и устойчивостта на българските компании, за които е жизнено необходимо да се адаптират към иновациите и новите пазарни потребности.

„Основна политика на МРРБ е подобряването на облика и жизнената среда на градовете ни", каза заместник - министърът и подчерта, че основна задача на ведомството е да спре обезлюдяването, да се създадат добри условия за живот и в по-малките населени места и да се подобри свързаността, като се планира така развитието на градовете, че териториите да бъдат полифункционални. Една от стъпките в тази посока е работата на ведомството за енергийно обновяване на жилищните сгради.

„Визията и архитектурните решения са основополагащи за цялостния облик на нашите градове, села и курортни селища", заключи Йовев.