Анастасиадис: Кипър е инвестирал над 2 млрд. евро в България
Секция: ПОЛИТИКА
26 Февруари 2020 12:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анастасиадис: Кипър е инвестирал над 2 млрд. евро в България

/КРОСС/ „Кипър е един от най-големите инвеститори в България. Инвестициите надхвърлят 2 милиарда евро - това е свидетелство за здравите основи на нашето сътрудничество", заяви кипърският президент Никос Анастасиадис, предаде репортер на БГНЕС.

Кипърският гост и неговият български домакин Румен Радев откриха съвместен бизнес форум в БТПП в столицата. В тяхно присъствие бяха подписани три меморандума - два между Търговско-промишлените камари на двете страни и един между бизнес асоциациите.

Президентът Анастасиадис заяви, че неговата страна е предприела редица строги мерки, които са й позволили да излезе от тежката финансова криза през 2013 г. В момента Островът на Афродита отбелязва един от най-високите икономически ръстове в Евросъюза и всяка година се регистрират излишъци.

Двамата държавни глави подчертаха големия потенциал на туризма. През миналата година страната ни е посетена от 50 хиляди кипърски туристи, а 20 хиляди българи са били на Кипър. Общо за последните години броят на посещенията на кипърски граждани у нас е нараснал с 25%.

Президентът Радев подчерта, че търговският стокообмен регистрира постоянен ръст, въпреки спада предизвикан от неотдавнашната криза, връхлетяла Кипър. В същото време островът остава на 34 място по внос и износ сред партньорите на България, което говори за недостатъчно използвания потенциал, отбеляза Радев.

Той смята, че двустранната търговия лесно ще бъде увеличена. Важно е и България, и Кипър да създават съвместни фирми, които да излязат на трети пазари, а също така сътрудничеството в сферата на високите технологии, които са определящи за бъдещето на всяка една страна.

В тази връзка Румен Радев подчерта, че България е заела водещо място на Балканите в развитието на финтех сферата, в нашата страна има благоприятна правна и бизнес рамка за създаване на стартъпи.

Освен в туризма, двете страни имат потенциал за сътрудничество в енергетиката, финансите, търговското корабоплаване и др.

Двамата държавни глави подчертаха, че отличните политически отношения ще спомогнат и за още по-доброто развитие на бизнес контактите между България и Кипър, които са страни близки географски, но и с еднаква ценностна система - членки на Европейския съюз.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов изнесе факти за нивото на двустранните отношения: за 4 години ръст на стокообмена с 80%; у нас са регистрирани 219 кипърски дружества - смесени или изцяло кипърски; 148 търговски представителства на фирми в Кипър и др.