МРРБ отпуска 3 млн. лв. за ремонт на Тракийския университет в Стара Загора
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2020 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ отпуска 3 млн. лв. за ремонт на Тракийския университет в Стара Загора

/КРОСС/ Обновяват Тракийски университет - Стара Загора с 3 млн. лв., осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. Управляващият орган на програмата обяви за публично обсъждане изменение на процедурата „Подкрепа за висшите училища в Република България" по приоритетна ос 3 „Регионална образователна инфраструктура". Мярката финансира условия за модерни услуги в сферата на висшето образование чрез обновяване на материалната база, осигуряване на съвременно оборудване и обзавеждане на висшите училища. По този начин висшето учебно заведение ще има срок до 29 май т.г. да кандидатства с проектно предложение.
До момента по процедурата са сключени 13 договора, по които безвъзмездната финансова помощ от програмата е на обща стойност 40,7 млн. лв.
С предложените за обсъждане промени се цели и допълване на условията за съвместимост с приложимия режим на държавна помощ. Така ще може да се финансират обекти в университетите, в които се осъществява както основната образователна дейност, така и допълнителна стопанска дейност - учебни зали, които в отделни случаи се ползват под наем за провеждането на различни събития, басейни, спортни зали, в които се допускат и външни лица срещу заплащане и т. н. Условието за съответствие с приложимия режим е стопанската дейност да не надвишава 20% от общия годишен капацитет инфраструктурата, т.е. 20% от времето, през което тя се използва. Другата допустима възможност е за помещения, които представляват обичайни съоръжения и в тях се изпълнява стопанска дейност - например книжарници, студентски столове и т.н., които не заемат повече от 20% от площта на финансираната инфраструктура.
Проектът на изменени Насоки за кандидатстване и приложения към тях по процедурата са публикувани на интернет сайта на програмата - www.bgregio.eu, в меню „Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020", „Актуални процедури", на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове - www.eufunds.bg, както и на интернет страницата на МРРБ.
Предложения и коментари по горепосочените документи могат да се изпращат в срок до 17:30 ч. на 06.03.2020 г. (включително), по официален път или на следната електронна поща: oprd@mrrb.government.bg, както и в модула за електронно кандидатстване на информационната система ИСУН 2020.
С инвестираните евросредства във висшите учебни заведения ще се допринесе за цялостно повишаване на привлекателността на висшето образованието и впоследствие постигане на по-висок дял на хора с такава образователна степен. Това е сред приоритетите с национално значение и ефектът от реализираните инфраструктурни инвестиции във висшите училища оказва въздействие върху цялостното социално-икономическо развитие на страната.
В началото на годината МРРБ отпусна още 8 млн.лв. от ОПРР за ремонт на седем общински и държавни професионални гимназии в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство и растениевъдство и животновъдство в Берковица, Две могили, Елхово, Нови пазар, Лозница, Професионална гимназия по облекло „Ана Май" в Пловдив и Професионална гимназия по електроника и енергетика - Банско.