Активизира се икономическото сътрудничество между България и Гърция
Секция: ИКОНОМИКА
26 Февруари 2020 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Активизира се икономическото сътрудничество между България и Гърция

/КРОСС/ Възможности за засилване на икономическото сътрудничество между България и Гърция обсъдиха по време на среща министърът на икономиката Емил Караниколов и гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис. Двамата разговаряха в рамките на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и на Гърция в Александруполис.
Министър Караниколов подчерта, че Гърция е приоритетен икономически и външнотърговски партньор на България, отчитайки членството на двете страни в ЕС и географското положение на съседни държави със сухоземна граница. По думите му към региона на Югозападна България се насочват гръцки малки и средни фирми в сферата на производството, търговията и услугите, което е положителна тенденция не само за този регион, но и за икономиката на страната като цяло. В тази връзка той изрази мнение, че следва да се популяризират инвестиционните възможности с цел привличане на гръцки фирми към индустриалните зони в региона.
В рамките на дискусията бяха набелязани определени цели за бъдещо сътрудничество и насърчаване на инвестициите. Междуфирменото коопериране чрез бизнес делегации, инвестиционни семинари и форуми, търговски и инвестиционни изложения, смесени предприятия и съвместно излизане на трети пазари, бяха сред обсъдените форми на взаимодействие. Двамата министри коментираха още възможността България и Гърция да кандидатстват съвместно за привличането на стратегически инвеститори в областта на аутомотив сектора, високите технологии и ИКТ сектора.