Задържаха двама руски тийнейджъри за подготвяне на нападение срещу училище
Секция: Русия
26 Февруари 2020 15:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Задържаха двама руски тийнейджъри за подготвяне на нападение срещу училище

/КРОСС/ Двама тийнейджъри бяха задържани в руския град Саратов по обвинения, че подготвяли нападение срещу училище със самоделни взривни устройства и огнестрелни оръжия, предадоха световните агенции.

Младежите са родени през 2005 г. и са с руско гражданство. Те били активни в интернет сайтове, в които се възхвалявали масовите убийства и самоубийства, уточнява руската Федерална служба за сигурност.

Учениците планирали да нападнат училище в Саратов, град по поречието на река Волга. Те били задържани в бивше бомбоубежище, където съхранявали пушка и имали намерение да направят експлозиви, следвайки инструкции в интернет. По време на разпитите единият от тийнейджърите казал, че иска да убие 40 души.

Според руските информационни агенции от 2018 г. насам Федералната служба за сигурност е предотвратила 50 планирани атаки срещу училища и е разбила 150 групи на млади екстремисти, които са били активни в интернет.

В края на 2018 г. 18-годишен застреля 20 души, преди да се самоубие по време на нападение в училище в град Керч на полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 г.