Външните министри на България и Гърция: Партньорството ни е решаващо за стабилността на Югоизточна Европа
Секция: ПОЛИТИКА
26 Февруари 2020 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Външните министри на България и Гърция: Партньорството ни е решаващо за стабилността на Югоизточна Европа

/КРОСС/ Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и външният министър на Гърция Никос Дендиас изразиха убеденост в необходимостта от задълбочаване на двустранното сътрудничество и партньорство, както и вяра в бъдещето на Европейския съюз като глобален играч на световната сцена. Двамата министри посочиха това в съвместно заявление, прието в Александруполис в рамките на IV-то заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция.
„Горди сме с нашето стратегическо партньорство, което има решаваща роля за стабилността на целия регион на Югоизточна Европа. Силно вярваме в бъдещето на Европейския съюз като глобален актьор и сме убедени, че той ще продължи да бъде пътеводен фар на мира, стабилността, демокрацията и човешките права в целия свят", се посочва в съвместното заявление.
Двамата министри подчертават, че народите на двете страни споделят общи тревоги и надежди, а отговорът на глобалните предизвикателства като сигурност и климатични промени е в задълбочаване на двустранното сътрудничество и партньорството в ЕС. „Ние сме отдадени на съхранението на постиженията, преодоляването на разделенията и подобряването на ефективността на Европейския проект", заявяват още Екатерина Захариева и Никос Дендиас.
Тази година Гърция и България отбелязват 140-годишен юбилей в двустранните отношения, установени на 9 декември 1880 г. Те са предшествани от вековна съвместна история, размирно минало на Балканите и в Европа.
В заявлението Екатерина Захариева и Никос Дендиас подчертават десетилетията общи усилия на държавници, дипломати и обикновени хора от двете страни, за да бъдат преодолени сенките на миналото и да бъде изградено взаимно уважение и доверие.
„Горди сме, че нашите два народа съумяха да сложат край на векове съперничество и да постигнат изключително ниво на политическо и икономическо сътрудничество. Убедени сме, че такива отношения имат огромен потенциал за бъдещите поколения българи и гърци," се казва в съвместното изявление. Според двамата министри днес двустранните отношения имат солидна основа - споделените ценности и силна вяра в демократичната международна система, основана на принципите и нормите на международното право.