България и Гърция подписват меморандум в областта на културата и опазване на културното наследство
Секция: КУЛТУРА
26 Февруари 2020 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България и Гърция подписват меморандум в областта на културата и опазване на културното наследство

/КРОСС/ Меморандум в областта на културата ще бъде подписан между министерствата на България и Гърция през месец април тази година. Документът ще съдейства за разширяване на контактите между институциите и специалистите в областта на опазването и популяризирането на културното наследство и възможностите за представяне на съвременните изкуства. Това договориха на среща министърът на културата на България Боил Банов и Лина Мендони, министър на културата и спорта на Република Гърция по време на среща в Александруполис днес. Разговорът се състоя в рамките на Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на двете страни.
Министрите отбелязаха засилената активност на отношенията в областта на културата през последните години и изразиха желание за съвместна работа и в бъдеще. В тази връзка те обсъдиха подновяването и на Програмата за сътрудничество между правителствата в областта на образованието, науката и културата за следващ период - 2020-2023 г.
Сред основните теми на дискусията между двамата министри бяха и предизвикателствата пред опазването на културното наследство, включително борбата срещу незаконния трафик на културни ценности. Акцент в разговора бе темата за негативното влияние на климатичните промени върху културното наследство. Министър Лина Мендони благодари за подкрепата на България за предлаганите от Гърция инициативи в тази област. Двамата министри се договориха и за провеждане на съвместни археологически проучвания.
В контекста на отбелязването на 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни министрите обсъдиха и възможностите за обмен на събития. Конкретизирани бяха възможности за реципрочно представяне на богатото културно наследство на двете страни, както и съвместни прояви в областта на съвременното изкуство като концерти, спектакли и участия в различни форуми на знакови за двете страни средища за културен живот.
„За нас е от ключово значение да намерим нови възможности за още по-широко популяризиране на българската култура в Гърция и съответно на гръцката в България", отбеляза министърът на културата Боил Банов по време на срещата.
Министрите на културата на България и Гърция обсъдиха и възможностите в рамките на Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ, на която един от основните инвестиционни приоритети е съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство.