Борисов: Важно е тази година да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Февруари 2020 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Важно е тази година да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ

/КРОСС/ Нищо по-хубаво няма в Европейския съюз от това държавите-членки да демонстрират приятелство, близост, да съединяват своите енергийните системи, пътни връзки, да си сътрудничат в областта на екология, отбраната, сигурността. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместните изявления с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис в Александруполис. Премиерът изтъкна добронамерените и приятелски отношения между България и Гърция. Борисов отправи поздрави към гръцкия премиер и от името на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която също така е поздравила България за макроикономическата стабилност.
Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна партньорството на България и Гърция в енергийната сфера. Премиерът напомни, че страната ни е вложила средства и е станала съдружник на държавната енергийна компания на Гърция в терминала за втечнен газ. Борисов добави също така, че е важно тази година, в срок, да имаме интерконектор, по който да тече втечнен газ от различни източници. „Паралелно правим и Балкански поток. Той е важен, защото България, освен като клиент на втечнен газ, като възлова точка за Гърция, оста юг-север, дава възможност на този терминал да пренася газ през България и да диверисифицира Сърбия, Унгария, Австрия. Ние с колегите от Гърция правим газови магистрали. Тръбите са там, строи се", категоричен беше премиерът Борисов. Българският министър-председател акцентира върху геостратегическото значение на оста юг-север.
Според премиера Бойко Борисов е необходимо да се даде тласък на развитието на сътрудничеството между България и Гърция по отношение на бизнеса и туризма. По думите му, в сферата на отбраната и сигурността в бъдеще може да се мисли и за общ еър полисинг. „БГ вече 4 година имаме нулева миграция", отбеляза още премиерът и добави, че с мерките, които гръцката страна е взела, успокоява целия регион. „С колегите от турските гранични власти също работим изключително добре и активно", каза още българският министър-председател. Борисов добави, че откриването на ново ГКПП е добре за нашите междусъседски отношения с Гърция. „Подкрепяме при спазване на поетите ангажименти и Република Северна Македония, и Албания, но да спазват ангажиментите си, които са поели и към Гърция, и към България", заяви в заключение премиерът Борисов.
Премиерът Мицотакис на свой ред изтъкна, че днешната среща е подходящ случай да се потвърди отличното ниво на двустранно сътрудничество, с което е подпечатана и 140-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между двете страни. Нашите две страни са решили да вървят заедно по пътя на мира и развитието, отбеляза Мицотакис. Той изтъкна присъствието на гръцкия бизнес в България и също поздрави премиерът Борисов за развитието на българската икономика. Мицотакис изтъкна, че България е любима дестинация за гръцките туристи, а също така много българи посещават Гърция и има много перспективи за развитие в тази сфера. Гръцкият премиер акцентира още върху транспортната свързаност, енергетиката и сигурността. Мицотакис обърна внимание и на сходните позиции на двете страни по редица теми от европейския дневен ред и европейската перспектива на Западните Балкани. Оставаме стълбове на мира и стабилността в нашия район, категоричен беше гръцкият премиер.