Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2020 09:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Личните лекари: Не можем да издаваме болнични за доброволна карантина

/КРОСС/ Лични лекари алармираха, че не могат да издават болнични листове за т.нар. доброволна карантина на лица, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса, тъй като за целта трябва да се промени Наредбата за борба със заразните заболявания. Новият коронавирус не е включен в нея, съобщи пред „Хоризонт" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Лекарския съюз.

„Няма как да се позовем на сега съществуващите документи, така че ще изчакаме решението на министерството и на кризисния щаб - дали ще включат това заболяване, и ако да - при какви условия, за кои пациенти. Задаваме въпроса как ще бъдем уведомявани, че човекът наистина е бил на въпросното място", каза тя.

Д-р Гергана Николова обясни, че трябва да се уточни дали под формата на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) може да се приеме и коронавирусът и пациентите, които се приемат като заразоносители, да получат карантина въз основа на този синдром, който е включен в Наредбата за борба със заразните заболявания.

В Италия - страната с най-много случаи на коронавирус в Европа, болничните при карантина, която е наложена от властите, се заплащат.