Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-голямо обществено доверие
Секция: ПОЛИТИКА
27 Февруари 2020 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-голямо обществено доверие

/КРОСС/ Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов - с най-голямо обществено доверие. Това сочат данните от последното ежемесечно проучване по политически индекс на "Галъп интернешънъл". При президента социолозите отчитат спад около 3% спрямо края на 2019 г., докато при Мая Манолова и Слави Трифонов има ръст в подкрепата. Премиерът Бойко Борисов е на шесто място по доверие, изпреварен от столичния кмeт Йорданка Фандъкова и вицепрезидента Илияна Йотова.

Въпреки, че премиерът се ползва с най-високо доверие в изпълнителната власт, отливът при него е най-голям- от около 8% спрямо края на миналата година.

Властта рискува своя публичен образ заради тази криза, коментира Първан Симеонов в БТВ „Тази сутрин". По думите му ръстът в негативните оценки към кабинета се дължи именно на ситуацията в последните два месеца. Доверието в парламента спада под 20% трайно, което означава, че тази институция също страда от политическата криза, посочи политологът. По думите му зимата по принцип е един по-тъжен политически сезон в България. През последните години нямаше видими белези на такава политическа сезонност, така че по-скоро се дължи на водната криза и други случаи, обясни още Първан Симеонов. Според него рейтингът на президента традиционно остава висок, настоящата политическа криза обаче предполага рискове и за доверието към него.

Мая Манолова губи доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори, но в последните дни се стабилизира. Слави Трифонов от месеци и години се движи на нива между една трета и две пети от пълнолетното българско население, посочи политологът.

За рейтинга на премиера той отбеляза, че има най-сериозен спад от 8 пункта надолу в последните два месеца.