Гешев: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2020 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гешев: Адвокатите на подсъдими и обвиняеми искат слаба прокуратура

/КРОСС/ Главният прокурор Иван Гешев е категоричен, че призивите за конституционни промени с цел отслабване на прокуратурата са в интерес на престъпниците, не и на хората.

"Кратката дума е наглост. Защото това е все едно прокуратурата да иска промени в закона" - така главният прокурор Иван Гешев коментира искането на НПО-то на адвокатите да се орежат правомощия на прокуратурата, а тя да бъде извадена от съдебната власт. В своето становище Фондация "Български адвокати за правата на човека" настоява за конституционни промени, които да въведат съдебен контрол над всеки прокурорски акт и контролиране на дейността на главния прокурор.

"Адвокати на подсъдими и осъдени престъпници искат промени в дейността на прокуратурата. Аз разбирам, че много хора имат интерес от слаба прокуратура, но това на го искат хората", коментира още Гешев в Ихтиман, където беше по линия на поредната акция на органите на реду срещу битовата престъпност.

"Адвокатите на подсъдимите искат това, което се случва в последните месеци спрямо най-богатите в държавата и битовата престъпност, да спре. Най-сигурният начин е със законодателни промени които да блокират дейността на прокуратурата. Това е в интерес на техните прокисата или говорители, но не е в интерес на хората", категоричен беше главният прокурор.

"Има една гранична линия - от едната страна са интересите на хората, от другата на престъпниците и олигарсите. Политиците трябва да изберат от коя страна ще застанат", добави още Гешев, който призна, че не знае какво точно иска президентът и "каква е целта на тези събеседвания", които се водят в президентството за промени в Конституцията.

Иван Гешев повтори, че българската прокуратура е направила всичко необходимо за екстрадицията на хазартния бос Васил Божков от Обединените араски емирства. Днес оттам са се завърнали двама прокурори, които са водили разговори с представители на ОАЕ на високо ниво. "Топката е в друга държава", обобщи Гешев.