Съдът остави без разглеждане жалбите на Божков и съдружника му за задържането им
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2020 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съдът остави без разглеждане жалбите на Божков и съдружника му за задържането им

/КРОСС/ Апелативният специализиран наказателен съд потвърди протоколно определение на Специализирния наказателен съд, с което са оставени без разглеждане жалбите на защитниците на обвиняемите Васил Божков и Георги Попов, съобщиха от съда.

Жалбите са срещу постановлението на Специализирана прокуратура за задържане в срок от 72 часа. Съдът прие, че след като двамата обвиняеми не са фактически задържани липсва законово основание за контрол на тези актове от съда, а обжалването им се извършва по реда на чл.200 от НПК.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Двамата са в Обединените арабски емирства, а прокуратурата иска от местните власти Божков и Попов да бъдат екстрадирани в България. Задържането за 72 часа е заради обвинението на Божков за ръководство на организирана група, извършвала от 2014 до 2020 година престъпления от различен характер, а на Попов - за членство в групата.

Обвиненията на двамата обаче са задочни, защото при повдигането им миналия месец бяха напуснали страната. След като Васил Божков и Георги Попов бяха локализирани в Обединените арабски емирства, връщането им у нас е в ръцете на местните власти. В случай, че искането за екстрадиция бъде уважено, при пристигането си у нас те трябва да бъдат отведени в следствения арест и до 72 часа изправени пред Специализирания наказателен съд.