Природен кът, зеленчукова и билкова градина ще има в детските градини
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Февруари 2020 07:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природен кът, зеленчукова и билкова градина ще има в детските градини

/КРОСС/ Вкарват зеленчукова и билкова градина в детските градини и у нас. Към сградите на забавачките се предвижда да има природен кът, а при възможност и опитна градина за засаждане на зеленчуци, билки или цветя. Те ще имат инструменти и градински пособия, с които да отглеждат засажденията си. Това е разписано в Проект на Наредба за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, която е качена за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Предложения може да се подават до 25 март. Според Приложение 6 към Наредбата природният кът ще представлява пространство за учене, игра и експериментиране с природни материали на открито или закрито.

В природния кът може да бъдат включени, освен опитни полета, зеленчукови градини, зоокътове с площадки за наблюдение и други съоръжения, позволяващи на децата да учат чрез преки наблюдения.

На децата ще се предоставят градински комплекти и инструменти, ще има задължително изградени зони за игра с вода и пясък, пейки, хранилка за птици, маси или дъски за експерименти, експериментални игри. Сградите на детските градини трябва да разполагат със зони за игра, зала за спорт и музикални занимания, обслужващи, административни и медицински помещения.

Подкрепа на личностното развитие на децата - кабинети за психолози, ресурни учители и логопеди

Сградите на детските градини трябва да разполагат и с обособени кабинети или зони, свързани с подкрепата за личностно развитие на децата, отделен кабинет или зона на логопеда, психолога и ресурсния учител, които се оборудват задължително с маса и стол за детето и специалиста, кът за игра на пода, компютър, бразователни софтуерни програми за развитие на езикови, математически умения.

Психолозите в детските градини ще има и скрининг за оценка на детското развитие - Denver II, DP3. Специалистите ще разполагат с кукли, конструктори, различни размери кубчета, с които може да се строи, кутия със сет от диви животни, ферма с домашни животни, пожарна, полицейска кола, линейка, материали за рисуване, за моделиране и кутии, в които детето да съхранява своите рисунки или нещата, които са важни за него, за да има свое лично място в кабинета.

А в кабинета на ресурсния учител са въвели множество изисквания спрямо ресурсите, включително набор за развитие на фина моторика, набор от тренажори за правилен захват и набор тренировъчни ножици.

Увеличават и необходимата площ, полагаща се на едно дете в занималня с кът за хранене и спалня в обособената зона - 5 квадратни метра

Наредбата въвежда и бособената зона за всяка група поотделно и включва съблекалня с преддверие и гардероб, занималня с кът за хранене, спалня и санитарно-хигиенно помещение и помещение за учители и помощник - възпитатели.

В съблекалнята трябва да има гардероб, пейки и индивидуални шкафчета, пана за детско творчество и информационни табла за родители.

В занималнята с кът за хранене, освен маса и столове, ще има бяла магнитна дъска или интерактивна дъска, пана, природен календар, килим и меки модули за игра на пода, дидактически материали и пособия за игра, маси за рисуване, куклен театър със сцена, детски музикални инструменти, библиотечен шкаф.

Има изискване и за подобряване на спортната среда в детските градини. В тях трябва да има баскетболни кошове, въжета за скачане, топки, приспобления за плуване, ако имат басейн, и други.

Ще има и площадка за обучение по безопасност на движение по пътищата. Децата ще имат светофар, стоп палка, 12 сигнално-предпазни жилетки, 10 бр. пътни знаци, 10 конуси, детски велосипед с каска.

Разписано е, че детските градини ще може да кандидатстват по национални и оперативни програми, както и по Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища за периода 2020 - 2022 г. за финансиране.

В срок до 10 години физическата среда на детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностното развитие трябва поетапно да се приведе в съответствие с Наредбата.