Отркриха манган във водата на пловдивско село
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Февруари 2020 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Отркриха манган във водата на пловдивско село

/КРОСС/ Кметът на община „Родопи" разпореди водата в село Брестовица да не се използва за пиене и готвене, съобщиха от пресцентъра на общината. При микробилогичен анализ, извършен от Регионалната здравна инспекция в Пловдив, е установено съдържание на манган в пъти над допустимите стойности. Изследването е направено по настояване на кмета на община „Родопи" Павел Михайлов след сигнал, че от чешмите на хората тече мътна вода. Пробата е взета от чешма в частен имот на улица „Иван Вазов" 4 в селото.

Отчетено е съдържание на манган 65 микрограма на литър при определена максимална стойност 50 микрограма на литър. Заради това от здравната инспекция са направили предписание, че водата от водопреносната мрежа не може да се използва за пиене и приготвяне на храна.

Според ВиК - Пловдив- замърсяването на водата в Брестовица е от икономическа дейност.

Селото се водоснабдява чрез сондажи. Главният инженер на ВиК-Пловдив Антон Гълъбов обясни пред БНТ, че трите сондажа са изградени в терасата на р. Въча в близост до с. Кадиево. Предприети са съответните действия като е спрян най-замърсения сондаж и са алармирали Регионалната здравна инспекция.

Написани са писма до три министерства, тъй като при проверката е установено, че причина за замърсяването е водно огледало близо до санитарната охранителна зона.