Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Не се прикриват положителни проби за коронавирус у нас
Секция: Здраве
28 Февруари 2020 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Не се прикриват положителни проби за коронавирус у нас

/КРОСС/ Не се прикриват положителни проби за коронавирус, категоричен бе пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев след брифинг пред ВМА, на който стана ясно, че към момента няма положителни проби на коронавирус у нас. „Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията", заяви той.

„Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на ниво", подчерта той.

„Преди години, такава ситуация може би се е случвала, но тъй като това съвпада с грипната епидемия, световната медицината не го е разбирала. Няма нищо по-различно от досега разпространяваните инфекции. Доказа се вече дори, че този коронавирус не е така опасен за бебетата и новородените, както е например грипния вирус", каза още Кантарджиев.

Кантарджиев е категоричен, че за този коронавирус няма специфично лечение. „Всичко това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично", коментира той.

„Важно е да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите хора, не е опасен и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка", заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.