Пулмологът: От санитарни маски имат нужда болните, а не здравите хора
Секция: Здраве
28 Февруари 2020 12:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пулмологът: От санитарни маски имат нужда болните, а не здравите хора

/КРОСС/ Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза. От предпазните средства бих избрала плътния шал, с който ще затворя и носа, и устата и ще предотвратя вирусът да влезе в дихателната система. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова.

През последните седмици масово се купуват предпазни маски и гелове за дезинфекция, което доведе до изчерпването на количествата както в аптеките, така и в складовете.

За БТВ „Тази сутрин" експертът обясни, че най-важно е да не пипаме очите, носа и устата, защото най-лесно заразата влиза през лигавицата. Паниката и еуфорията са изключително големи, а това не е в полза на човешкия организъм. Знаем, че имаме имунна система, която ни защитава срещу вирусите. В тази паника рискуваме да заболеем от друго, а не от коронавируса, подчерта Ангелова.

Лекарят съветва хората с типични симптоми на грип да останат у дома, да информират своите лични лекари и да започнат лечение. Тя призова пациентите да не пият антибиотици, тъй като не лекуват грип.

Не се знае дали България ще бъде захранвана с маски, тъй като нямаме производител. Нямаме данни дали ще се внесат и дезинфекционни гелове, това коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.

Според него по-сериозна мярка от носенето на маска е обикновеното миене на ръце всеки път, когато сме докоснали повърхност, която може да бъде заразена.

По думите му гелът е средство, което трябва да убие попадналите по ръцете вируси. Въпреки това изтъкна, че в момента, в който пипнем повърхност или, например, се здрависаме с някого - той губи ефекта си.

Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.

Психологът Маргарита Бакрачева заяви, че е важно рационализирането - дали това, което търсим и намираме като информация, е опасно или има по-безопасни средства. Като начин да избягаме от паниката експертът посочи всяко нещо, което представлява „личен ритуал" - носенето на червен конец на ръката.