Учени: Пийте вода, а не газирани напитки и плодови сокове
Секция: Наука
28 Февруари 2020 12:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени: Пийте вода, а не газирани напитки и плодови сокове

/КРОСС/ Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.

Учени от университета Тъфтс откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98% по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия - понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или „добър холестерол" от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.

Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години.

"Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки - сода, лимонада или плодов сок - с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.

Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове.