Ватикана затвори всички древни катакомби в Италия заради коронавируса
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Февруари 2020 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ватикана затвори всички древни катакомби в Италия заради коронавируса

/КРОСС/ Ватикана затвори всички древни катакомби в Италия, които обикновено са отворени на посещение. Мярката е предприета заради епидемията от новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Представителят на Ватикана монсеньор Паскуале Якобоне каза, че решението е взето, за да бъдат защитени екскурзоводите, които работят в ограничени подземни пространства, както и посетителите. Якобоне, който е секретар на папската комисия за археологическите светини, поясни, че събирането на посетители в малки и тесни пространства с голяма влажност, превръща катакомбите в идеални условия за разпространение на вируса.
Катакомбите са подземни групови гробници, датиращи от втори век. Най-прочутите и най-посещавани са тези в Рим и представляват дълги няколко километра подземни тунели. Ватикана притежава и управлява тази римска забележителност, както и други християнски катакомби в Италия. Около дузина от тях са изследвани и отворени за посещение, в това число в Сицилия, Тоскана и Сардиния.Италия е най-засегнатата от новия коронавирус страна в Европа. Смъртните случаи са 17, а заразените - общо 650. По-рано днес италиански учени обявиха, че са успели да изолират италианския щам на вируса, разпространяващ се в страната. Щамът е бил изолиран от четирима пациенти от ломбардийския град Кодоньо, където беше регистриран първи случай на зараза на италианска територия.