Фандъкова: Инвестирахме 10 млн. лв. за реновиране на първата линия на метрото
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Февруари 2020 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова: Инвестирахме 10 млн. лв. за реновиране на първата линия на метрото

/КРОСС/ Столичната община е инвестирала 10 млн.лв. за реновиране на първата линия на метрото, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на метродепото в кв."Обеля", където видя първите два модернизирани влака.

Със средства на Столичната община в срок от две години се модернизират и 12 от общо 52 влака, които се движат в столичното метро. По думите на кмета метрото е най-стратегическият и ключов транспортен проект на общината. Правим огромни инвестиции в строителството на нови линии, посочи кметът. Налага се старите влакове да бъдат обновени. Първите 12 влака са вече на 20 години и имаха нужда от обновяване, посочи Фандъкова. Два от тях са вече изцяло обновени като стойността на обновяването на единия е 5,5 млн.лв. Всичко по влаковете е подновено в това число и двигателите. Влаковете реално са като чисто нови и по-комфортни за пътниците, каза кметът. До края на март тези два влака ще бъдат пуснати в движение.Заедно с влаковете полагаме грижи и за достъпността по старите линии, подчерта Фандъкова. Построихме нови асансьори, поръчали сме първите прегради за старите станции - това са перонни врати за станциите "Опълченска" и "Васил Левски". От май ще започне техният монтаж. Поетапно ще бъдат монтирани перонни врати на още десет станции.

По темата за коронавируса кметът каза, че в Столичната община е създаден щаб в пряка връзка с националния щаб за коронавируса. Имаме създадена организация с екипи, подготвени да взаимодействат със съответните служби и органи, каза кметът. Дадени са указания на директорите на градския транспорт, засилени са мерките за дезинфекция на автобуси, тролейбуси и трамваи, училища, детски градини, подчерта кметът.