Русия призова Турция да започне да изпълнява договореностите за Идлиб
Секция: Русия
28 Февруари 2020 15:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия призова Турция да започне да изпълнява договореностите за Идлиб

/КРОСС/ Москва потвърждава пълната си ангажираност с договореностите между президентите на Русия и Турция по отношение на сирийския район Идлиб и призовава Анкара да започне да ги изпълнява, заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Ние потвърждаваме пълната си ангажираност с договореностите, които бяха постигнати между президентите на Русия и Турция по отношение на това, което трябва да бъде направено в зоната за деескалация в Идлиб: разграничаване на нормалната опозиция от терористите, демилитаризиране на вътрешния пояс в тази зона по такъв начин, че от там никой да не може да обстрелва позициите на Сирийската арабска република и руската военна база, и гарантиране на безпрепятственото използване на магистралите, които преминават през тази зона. Тези (договорености) остават наши общи цели с турските ни колеги. Друг въпрос е, че е необходимо тези цели да започнат все пак да се изпълняват, доколкото година и половина нищо не ставаше", каза руският външен министър.

Той заяви още, че Русия е готова да продължи работата за осигуряване на сигурността на турските военнослужещи в Идлиб. "Ние правим всичко за гарантирането на сигурността на тези турски военнослужещи, които осигуряват режима на деескалация в зоната на Идлиб. Нашите военни на място са готови да продължат тази работа", каза Лавров и изрази съболезнования от Москва към Анкара за смъртта на турски военни в резултат на инцидента през нощта срещу петък.